ახალი ამბები
გორში ვაშლის ღვინის ახალი მეთოდი შეიმუშავეს
საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის აკადემიკოსმა ვაჟა კვალიაშვილმა, გორის ყოფილი სასურსათო კომბინატის მთავარ ინჟინერ რევაზ თოროზაშვილთან ერთად, ვაშლის ღვინის წარმოების ახალი მეთოდი შეიმუშავეს.

ამ მეთოდით მიღებული ვაშლის ღვინის სადეგუსტაციო შეფასება ჯერ კიდევ 2008 წლის 3 ივნისს შედგა მებაღეობის, მევენახეობისა და მეღვინეობის ინსტიტუტში. არსებობს ამ შეფასების ოქმი, სადაც აღნიშნულია, რომ ნიმუშები შეფასდა 10 ბალიან სისტემაში 8 და 8,5 ბალად.

ახალი მეთოდით მიღებული ვაშლის ღვინო შეიცავს 9,88 % სპირტის შემცველ ნივთირებას, ხოლო 0,81 პროცენტ შაქარს; ვაშლის შუშხუნა ღვინოში კი სპირტის შემცველი ნივთიერება 9,92%, შაქარი - 3,36% აღმოჩნდა. რაც შეეხება ვაშლის შუშხუნა არომატიზებულ ღვინომასალას, ქიმიურმა ანალიზმა აჩვენა, რომ მისი 10% სპირტის შემცველია, ხოლო შაქარი - 3,3 %.

,,ჩვენ ვფიქრობდით, რომ ამ კუთხით სახელმწიფო დიდ ინტერესს გამოიჩენდა. იმედი გვაქვს, რომ ეს ინტერესი არ დაიკარგება. ჩვენი ძალებით წარმოების დაწყება შეუძლებელია, თუმცა ვიცით, რა და როგორც შეიძლება განხორციელდეს" - აცხადებს რევაზ თოროზაშვილი qartli.ge-სთან საუბარში.

ვაჟა კვალიაშვილმა და რევაზ თოროზაშვილმა სადეგუსტაციოდ სამი სასმელი წარადგინეს - 1. ვაშლის მშრალი ალკოჰოლური სასმელი 2. ვაშლის ნახევრადტკბილი ალკოჰოლური შუშხუნა სასმელი და 3. ვაშლის ნახევრადტკბილი, არომატიზებული, ალკოჰოლური შუშხუნა სასმელი.

,,ხილის ღვინოების ყველა ცნობილ ხერხს, რომელიც ყველგან გამოიყენება, აქვს ერთი საერთო უარყოფითი მხარე: დაბალი ორგანოლეპტიკური მახასიათებლები, მცირენატურალობა და მაღალი თვითღირებულება. აღნიშნული მდგომარეობის გამოსწორების მიზნით, შემუშავებული იქნა ვაშლის ნატურალური ალკოჰოლური სასმელების მიღების ახალი ხერხი, რომელიც იძლევა ორგანოლეპტიკური მახასიათებლების გაუმჯობესების, მაქსიმალური ნატურალობის მიღწევისა და პროდუქციის თვითღირებულების მკვეთრად შემცირების საშუალებას“ - აღნიშნავენ მკვლევარები.
Print

სტატიის გამოყენების პირობები