Статьятæ
"Æскъола куы фæдæн, раст йеуæд уыдис демократийы
,,Цы куы зæгъай, чи йæхи барæй ацыд, чи…
Земфирæ, Зинæ æмæ Изо уыцы рæстæджы райгуырдысты, кæд Бордзомæй
Гудзаргоммæ
Сæрды ам уæ бон нæ æсуыдзæн равзарат чи бынæттон
Турманты Валийайы хæдзар Суканатубаны хъæуы къуымтæй сæ рæсугъддæр
ახალი ამბები
შიდა ქართლში ხორბლის ჯიშების გამოცდა მიმდინარეობს
ელიტური სათესლე მასალის მიღების მიზნით ხაშურის მუნიციპალიტეტში
ითესება საწარმოო, ისტორიული ქართული და ჭვავის ჯიშების პირველადი
მეთესლეობის სანერგეები.
ამის შესახებ შიდა ქართლის საინფორმაციო ცენტრს სოფლის მეურნეობის სამინისტროდან აცნობეს.
სამინისტროს პრესსამსახურის წარმომადგენლის თქმით, ძველი ქართული ხორბლის ჯიშთგანახლებასა და ელიტური თესლის წარმოებას სოფლის მეურნეობის სამეცნიერო-კვლევითი ცენტრი ახორციელებს.
მარცვლოვანი კულტურების კვლევის სამსახურის თანამშრომლები ხუთი რეგიონის საცდელი ბაზის 27 ჰა ფართობზე თავთავიანი კულტურების სელექციური ცდებს ახორციელებენ.
ეს ხუთი რეგიონია - ქართლი, კახეთი, იმერეთი, რაჭა, სამცხე-ჯავახეთი. რაც შეეხება 11 მუნიციპალიტეტს, ესენია: ხაშური, ამბროლაური, ახალქალაქი, ახალციხე, ადიგენი, ახმეტა, თელავი, დედოფლისწყარო, მცხეთა, სამტრედია, საგარეჯო.
დათესილ საწარმოო ხორბლის შემდეგი სახეობაა: ვარძია, საული 9, ლომთაგორა-123, ტანია; რაც შეეხება ისტორიულ ქართულ სახეობას, მასში იგულისხმება ახალციხის წითელი დოლი, თეთრი დიკა, შავფხა და ჭვავის ჯიშების პირველადი მეთესლეობის სანერგეები.
საერთაშორისო ორგანიზაციებთან (CIMMYTI/CARDA) თანამშრომლობით ინტროდუქცირებული და საერთაშორისო სანერგეებიდან გამორჩეული პერსპექტიული ფორმებით ხდება საწარმოო ჯიშების მაღალპროდუქტიული, დაავადებებისადმი გამძლე და გარემო სტრესების ამტანი ახალი ჯიშებით ჩანაცვლება (ჯიშთმონაცვლეობა).
საქართველო მსოფლიოში ხორბლის წარმოშობის პირველად კერადაა აღიარებული და 27 სახეობიდან ჩვენთან აღწერილია 14, მათგან 5 ენდემურია.
ამის შესახებ შიდა ქართლის საინფორმაციო ცენტრს სოფლის მეურნეობის სამინისტროდან აცნობეს.
სამინისტროს პრესსამსახურის წარმომადგენლის თქმით, ძველი ქართული ხორბლის ჯიშთგანახლებასა და ელიტური თესლის წარმოებას სოფლის მეურნეობის სამეცნიერო-კვლევითი ცენტრი ახორციელებს.
მარცვლოვანი კულტურების კვლევის სამსახურის თანამშრომლები ხუთი რეგიონის საცდელი ბაზის 27 ჰა ფართობზე თავთავიანი კულტურების სელექციური ცდებს ახორციელებენ.
ეს ხუთი რეგიონია - ქართლი, კახეთი, იმერეთი, რაჭა, სამცხე-ჯავახეთი. რაც შეეხება 11 მუნიციპალიტეტს, ესენია: ხაშური, ამბროლაური, ახალქალაქი, ახალციხე, ადიგენი, ახმეტა, თელავი, დედოფლისწყარო, მცხეთა, სამტრედია, საგარეჯო.
დათესილ საწარმოო ხორბლის შემდეგი სახეობაა: ვარძია, საული 9, ლომთაგორა-123, ტანია; რაც შეეხება ისტორიულ ქართულ სახეობას, მასში იგულისხმება ახალციხის წითელი დოლი, თეთრი დიკა, შავფხა და ჭვავის ჯიშების პირველადი მეთესლეობის სანერგეები.
საერთაშორისო ორგანიზაციებთან (CIMMYTI/CARDA) თანამშრომლობით ინტროდუქცირებული და საერთაშორისო სანერგეებიდან გამორჩეული პერსპექტიული ფორმებით ხდება საწარმოო ჯიშების მაღალპროდუქტიული, დაავადებებისადმი გამძლე და გარემო სტრესების ამტანი ახალი ჯიშებით ჩანაცვლება (ჯიშთმონაცვლეობა).
საქართველო მსოფლიოში ხორბლის წარმოშობის პირველად კერადაა აღიარებული და 27 სახეობიდან ჩვენთან აღწერილია 14, მათგან 5 ენდემურია.
Æндæр æмæ æндæр
Популярон ногдзинæдтæ
![]() |
Ацы фарсыл рапарахатгонд æрмæджытæ ирон æвзагмæ тæлмацгонд æрцыдысты Стыр Британийы æмæ Цæгат Ирландийы баиугонд паддзахады фæсарæйнаг хъуыддæгты минис¬трады финансон æххуысæй. Уыдоны мидис æнæхъæнæй авторы бæрндзинад у æмæ ницæй тыххæй нæй гæнæн æркаст цæуой куыд Стыр Британийы æмæ Цæгат Ирландийы баиугонд паддзахады фæсарæйнаг хъуыддæгты министрады æмæ, иумæйагæй, баиугонд паддзахады хицауады, позицийы равдыстдзинад. |
Materials published on this web-site are translated into Ossetian language with financial support of Foreign Commonwealth Office of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. Their content is the sole responsibility of the author and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the Foreign Commonwealth Office of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland or more generally that of the United Kingdom Government. |








