Шида Картлийы Информацион Центр
Новости
На школьном балконе в селе Кодавардисубани по утрам стоят и глядят
на дорогу трое детей.
"Почти все сбережения и доход, что у нас были, мы потратили в
течение этого одного года.
Село Земо-Ормоци находится в том месте ущелья Таны, где две реки –
Баланисхеви
Именно в то время, когда им больше всего нужна забота других,
некоторые из них одиноки,
ახალი ამბები
გორში ვაშლის ღვინის ახალი მეთოდი შეიმუშავეს
საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის აკადემიკოსმა
ვაჟა კვალიაშვილმა, გორის ყოფილი სასურსათო კომბინატის მთავარ ინჟინერ
რევაზ თოროზაშვილთან ერთად, ვაშლის ღვინის წარმოების ახალი მეთოდი
შეიმუშავეს.
ამ მეთოდით მიღებული ვაშლის ღვინის სადეგუსტაციო შეფასება ჯერ კიდევ 2008 წლის 3 ივნისს შედგა მებაღეობის, მევენახეობისა და მეღვინეობის ინსტიტუტში. არსებობს ამ შეფასების ოქმი, სადაც აღნიშნულია, რომ ნიმუშები შეფასდა 10 ბალიან სისტემაში 8 და 8,5 ბალად.
ახალი მეთოდით მიღებული ვაშლის ღვინო შეიცავს 9,88 % სპირტის შემცველ ნივთირებას, ხოლო 0,81 პროცენტ შაქარს; ვაშლის შუშხუნა ღვინოში კი სპირტის შემცველი ნივთიერება 9,92%, შაქარი - 3,36% აღმოჩნდა. რაც შეეხება ვაშლის შუშხუნა არომატიზებულ ღვინომასალას, ქიმიურმა ანალიზმა აჩვენა, რომ მისი 10% სპირტის შემცველია, ხოლო შაქარი - 3,3 %.
,,ჩვენ ვფიქრობდით, რომ ამ კუთხით სახელმწიფო დიდ ინტერესს გამოიჩენდა. იმედი გვაქვს, რომ ეს ინტერესი არ დაიკარგება. ჩვენი ძალებით წარმოების დაწყება შეუძლებელია, თუმცა ვიცით, რა და როგორც შეიძლება განხორციელდეს" - აცხადებს რევაზ თოროზაშვილი qartli.ge-სთან საუბარში.
ვაჟა კვალიაშვილმა და რევაზ თოროზაშვილმა სადეგუსტაციოდ სამი სასმელი წარადგინეს - 1. ვაშლის მშრალი ალკოჰოლური სასმელი 2. ვაშლის ნახევრადტკბილი ალკოჰოლური შუშხუნა სასმელი და 3. ვაშლის ნახევრადტკბილი, არომატიზებული, ალკოჰოლური შუშხუნა სასმელი.
,,ხილის ღვინოების ყველა ცნობილ ხერხს, რომელიც ყველგან გამოიყენება, აქვს ერთი საერთო უარყოფითი მხარე: დაბალი ორგანოლეპტიკური მახასიათებლები, მცირენატურალობა და მაღალი თვითღირებულება. აღნიშნული მდგომარეობის გამოსწორების მიზნით, შემუშავებული იქნა ვაშლის ნატურალური ალკოჰოლური სასმელების მიღების ახალი ხერხი, რომელიც იძლევა ორგანოლეპტიკური მახასიათებლების გაუმჯობესების, მაქსიმალური ნატურალობის მიღწევისა და პროდუქციის თვითღირებულების მკვეთრად შემცირების საშუალებას“ - აღნიშნავენ მკვლევარები.
ამ მეთოდით მიღებული ვაშლის ღვინის სადეგუსტაციო შეფასება ჯერ კიდევ 2008 წლის 3 ივნისს შედგა მებაღეობის, მევენახეობისა და მეღვინეობის ინსტიტუტში. არსებობს ამ შეფასების ოქმი, სადაც აღნიშნულია, რომ ნიმუშები შეფასდა 10 ბალიან სისტემაში 8 და 8,5 ბალად.
ახალი მეთოდით მიღებული ვაშლის ღვინო შეიცავს 9,88 % სპირტის შემცველ ნივთირებას, ხოლო 0,81 პროცენტ შაქარს; ვაშლის შუშხუნა ღვინოში კი სპირტის შემცველი ნივთიერება 9,92%, შაქარი - 3,36% აღმოჩნდა. რაც შეეხება ვაშლის შუშხუნა არომატიზებულ ღვინომასალას, ქიმიურმა ანალიზმა აჩვენა, რომ მისი 10% სპირტის შემცველია, ხოლო შაქარი - 3,3 %.
,,ჩვენ ვფიქრობდით, რომ ამ კუთხით სახელმწიფო დიდ ინტერესს გამოიჩენდა. იმედი გვაქვს, რომ ეს ინტერესი არ დაიკარგება. ჩვენი ძალებით წარმოების დაწყება შეუძლებელია, თუმცა ვიცით, რა და როგორც შეიძლება განხორციელდეს" - აცხადებს რევაზ თოროზაშვილი qartli.ge-სთან საუბარში.
ვაჟა კვალიაშვილმა და რევაზ თოროზაშვილმა სადეგუსტაციოდ სამი სასმელი წარადგინეს - 1. ვაშლის მშრალი ალკოჰოლური სასმელი 2. ვაშლის ნახევრადტკბილი ალკოჰოლური შუშხუნა სასმელი და 3. ვაშლის ნახევრადტკბილი, არომატიზებული, ალკოჰოლური შუშხუნა სასმელი.
,,ხილის ღვინოების ყველა ცნობილ ხერხს, რომელიც ყველგან გამოიყენება, აქვს ერთი საერთო უარყოფითი მხარე: დაბალი ორგანოლეპტიკური მახასიათებლები, მცირენატურალობა და მაღალი თვითღირებულება. აღნიშნული მდგომარეობის გამოსწორების მიზნით, შემუშავებული იქნა ვაშლის ნატურალური ალკოჰოლური სასმელების მიღების ახალი ხერხი, რომელიც იძლევა ორგანოლეპტიკური მახასიათებლების გაუმჯობესების, მაქსიმალური ნატურალობის მიღწევისა და პროდუქციის თვითღირებულების მკვეთრად შემცირების საშუალებას“ - აღნიშნავენ მკვლევარები.
Другие новости
Новости
17:23 / 20.04.2023
Грузинские достопримечательности и наслаждение грузинской кухней в ресторане Bread&Wine /R/
Грузия - это страна с богатой культурой и наследием,
04:53 / 18.11.2021
Когда хронический пациент просит сделать прививку…
В селе Хидистави две недели назад одновременно заразилось
13:48 / 13.11.2021
Гиви Абалаки – 86-летний фермер из Горийского муниципалитета
"Поэтому я так настроен, я ещё много дел сделаю", - добавил наш
хозяин.
14:43 / 11.11.2021
Горджи – ешь, не останавливаясь
Несмотря на то, что уже два года в мире свирепствует пандемия, на
горийском
популярные новости
Кошкеби – село в Горийском муниципалитете, населенное этническими осетинами
"Я здесь родился и вырос, никуда не уезжал, однако у меня нет
гражданства Грузии,
Ткемлована – село, переоформленное по конкордату
Господин Мурад вернулся во двор. Достал сигарету, прикурил и
глубоко затянулся.
Чанчаха
"Я и снов здесь не вижу … в снах я там, где родилась, и где сделала
первые шаги, в Грузии.
Русские военные отметили в лесу т.н. границу красной краской
"Эти отметки мы обнаружили в лесном массиве, расположенном между
оккупированным Лопани